Wet BIG II voor onderscheid verpleegkundigen gaat definitief niet door.

Het wetsvoorstel BIG II heeft de afgelopen maanden voor veel commotie gezorgd binnen de beroepsgroep. Het omstreden voorstel waarin onderscheid gemaakt zou worden tussen mbo en hbo opgeleide verpleegkundigen is sinds vandaag officieel van tafel geschoven.

Regieverpleegkundige in BIG II wet.

De verantwoordelijke Minister van Medische Zorg, Minister Bruins, maakte het nieuws op 9 oktober bekend. Minister Bruins was lange tijd van mening dat een onderscheid in taken en functie van de verpleegkundigen nodig was. De door hem voorgestelde wet (BIG II) zou een nieuwe functie creeëren: regieverpleegkundige. Een functie die uitgevoerd zou worden door hbo-verpleegkundigen.

Tegengeluiden van verpleegkundigen

Het door Minister Bruins zorgvuldig onderzochtte nieuwe wetsvoorstel werd door verpleegkundigen stevig bekritiseerd. Zij startten petities tegen het voorstel en beklaagden zich in groten getale op social media en op televisie. Het bestuur van beroepsvereniging V&VN stapte in augustus van dit jaar op wegens de hoogopgelopen kwestie. Kern van de boosheid en bezorgdheid van de verpleegkundigen was dat zij  bang waren dat, onder de nieuwe regels, de complexe zorgverlening alleen nog door hbo-verpleegkundigen zou worden uitgevoerd. En dat zij als gevolg daarvan een kleiner takenpakket zouden krijgen. Wilden zijn ook de hbo taken gaan uitvoeren? Dan moesten zij een (vaak) jarenlange scholing moeten volgen. 

Werkervaring telt niet mee

Daarnaast werden de verpleegkundigen met een mbo-diploma of inservice diploma niet gewaardeerd om hun, vaak jarenlange, werkervaring. Een skill die in de verpleging misschien wel iemand zijn belangrijkste kracht kan zijn.

En nu verder

Vooralsnog blijven mbo- en hbo-verpleegkundigen dus nog altijd dezelfde taken uitvoeren. Minister Bruins liet weten dat hij eerst graag van werkgevers en werknemers hoort welke oplossingen zij zelf zouden zien.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*