Landelijke CAO ziekenhuisstaking op 20 november

Nog nooit eerder kwam het zover dat er een landelijke staking van ziekenhuispersoneel kwam. Maar wegens het uitblijven van een acceptabele CAO overeenkomst, zien de vakbonden geen andere keuze. Op dit moment hebben ruim 80 ziekenhuizen in heel Nederland gehoor gegeven aan de oproep om op 20 november 2019 te staken, dat is bijna 90% van alle ziekenhuizen in Nederland. Er zullen die dag zogenaamde zondagsdiensten worden gedraaid.

Voorbereidingen treffen op stakingen

De vakbonden (FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn) streven er naar de acties in goede banen te leiden. Om die reden worden er volop voorbereidingen getroffen, zoals afspraken met juridische afdelingen. Maar ook aan praktische zaken moet worden gedacht. Veel afdelingen zoals verpleegafdelingen, radiologie, laboratoria en operatiekamers worden 24 uur lang gesloten voor niet-spoedeisende zorg.

Sluiten van afdelingen en ludieke acties

Uiteraard komt acute en spoedeisende zorg nooit in het geding, daar wordt voor gezorgd. Wel is het zo dat geplande zorg te vervallen komt. Ineke werkt op de polikliniek Urologie van een perifeer ziekenhuis: “Alle patiënten die ik voor een controlebezoek zou zien op 20 november zijn uit mijn agenda gehaald. Vervelend voor alle partijen, maar het kan zo niet langer.”.

Naast het draaien van de zondagsdiensten, bereiden verschillende actiecomités andere acties voor. Daarnaast hebben honderden personeelsleden het plan om die dag naar Nieuwegein af te reizen en te protesteren. Bestuurders van de NVZ houden die dag daar een ledenvergadering.

CAO perikelen lopen al langer

Het cao ziekenhuizen behartigt de belangen van ruim 200.000 medewerkers. Het laatste cao verliep op 31 maart 2019. Het ziekenhuispersoneel is boos op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wegens het uitblijven van een nieuw en goed cao. Het personeel strijdt samen met de vakbonden onder andere voor een structurele loonsverhoging, extra toeslag bij lastminute diensten en betere rust- en arbeidstijden. Eerdere voorstellen van het NVZ werden niet akkoord bevonden door de vakbonden.

Voor meer informatie: FNV cao ziekenhuizen

1 Trackback / Pingback

  1. viagra

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*