In Nederland kun je de opleiding HBO verpleegkunde volgen op een hogeschool. Je kunt starten na een afgeronde mbo verpleegkunde opleiding of direct na het HAVO of VWO middelbaar onderwijs. Het MBO-V diploma leidt op tot verpleegkundige niveau 4. Met een HBO-V verpleegkunde diploma, studeer je af op niveau 5 en 6. Een overzicht aan hogescholen waar je hbo verpleegkunde kunt volgen vind je op deze pagina.

Welke beroepen kun je doen met HBO Verpleegkunde?

Met een diploma in HBO Verpleegkunde zijn er diverse loopbaanmogelijkheden. Je kunt aan de slag als ziekenhuisverpleegkundige, wijkverpleegkundige, researchverpleegkundige, of werken in de geestelijke gezondheidszorg, psychiatrie, ouderenzorg, jeugdzorg, of het onderwijs. Daarnaast biedt het diploma ook mogelijkheden om door te groeien naar de functie van verpleegkundig specialist, management- en leidinggevende posities in de zorgsector.

Hoe moeilijk is HBO Verpleegkunde?

HBO Verpleegkunde is een uitdagende opleiding die een combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden vereist. Het curriculum omvat vakken zoals anatomie, fysiologie, farmacologie, verpleegkundige theorieën en praktijkgerichte stages. De opleiding biedt echter ook voldoening en persoonlijke groei, omdat je essentiële vaardigheden ontwikkelt om hoogwaardige zorg te bieden.

Hoeveel verdient een HBO Verpleegkundige?

Het salaris van een verpleegkundige met een HBO Verpleegkunde diploma varieert per land, regio en werkervaring. Over het algemeen varieert het maandelijkse salaris van een HBO-verpleegkundige tussen de 2500 en 4000 euro, afhankelijk van het CAO. Daarnaast kunnen specialisaties, managementposities en aanvullende opleidingen het salaris verder verhogen. Het is raadzaam om specifieke salarisgegevens te raadplegen die relevant zijn voor de betreffende organisatie of branche.

Wat is het verschil tussen mbo en hbo verpleegkunde?

MBO (Middelbaar Beroeps Onderwijs) en HBO (Hoger Beroeps Onderwijs) zijn twee verschillende niveaus van verpleegkunde opleidingen in Nederland.

In de praktijk voeren mbo en hbo verpleegkundigen vaak nog dezelfde functie uit, tegen hetzelfde salaris. Een hbo-verpleegkundige, de Bachelor variant, wordt in vier jaar opgeleid en zal in de toekomst meer regie-taken op gaan pakken en complexe zorg uit gaan voeren. Het is de bedoeling dat zij gaat handelen volgens het beroepsprofiel Bachelor Nursing 2020 middels de CanMEDS rollen competenties. De hbo-v’er kan na de hbo opleiding doorleren voor een gespecialiseerde vervolgstudie zoals SEH of IC-verpleegkundige of verpleegkundig specialist (MANP). De mbo-verpleegkundige wordt meestal ook in vier jaar opgeleid en zal een meer uitvoerende rol hebben, volgens het vastgestelde zorgplan. Let wel: dit zijn nog geen vaste afspraken en er wordt anno 2024 nog altijd druk gediscussieerd over de veranderingen. Klik hier om naar de mbo-v pagina te gaan.

In het kort, het verschil tussen een MBO en een HBO verpleegkunde opleiding zit in de nadruk op kennis en vaardigheden en de toepasbaarheid in de (toekomstige) zorgpraktijk.hbo verpleegkunde

Waar kun je hbo verpleegkunde studeren?

Hbo verpleegkunde kun je volgen op een Hogeschool. Hogescholen zitten door heel Nederland verspreid, veelal in de grotere steden. Aanmelden kan vaak via de website. Opleidingen starten meestal in september en februari. Een overzicht van scholen die de opleiding aanbieden, vind je onderaan dit artikel.

Wat zijn de toelatingseisen voor een hbo verpleegkunde opleiding?

Om toegelaten te worden tot de hbo-verpleegkunde opleiding, dien je meestal te voldoen aan bepaalde toelatingseisen. Deze omvatten vaak een afgeronde vooropleiding, zoals havo, vwo of mbo-verpleegkunde niveau 4. Daarnaast kunnen er specifieke eisen zijn op het gebied van vakkenpakket, zoals een bepaald niveau in biologie, scheikunde of wiskunde. Ook kan een verplichte selectieprocedure, zoals een motivatiebrief, toets of gesprek, van toepassing zijn. Het is raadzaam om de specifieke toelatingseisen van de betreffende hogeschool of opleiding te raadplegen voor de meest actuele informatie.

HBO verpleegkunde voltijd, deeltijd of duaal?

Voltijd studenten gaan de gehele week naar school en lopen een aantal perioden stages van een aantal weken. Leerlingen die wat jonger zijn volgen vaak deze leerweg. Deeltijd studeren betekent dat je zelf voor een baan zorgt in het juiste werkveld en af en toe naar school gaat, bijvoorbeeld een dag per week. Soms wordt de opleiding betaald door de werkgever, maar niet altijd. Wanneer je duaal studeert betekent dat dat je werkgever de opleiding betaald en je daarnaast ook salaris krijgt. Je gaat af en toe naar school en werkt vooral op de werkvloer in de praktijk.

Versneld of verkort hbo verpleegkunde opleiding volgen

De opleiding is voor sommige kandidaten en op sommige werkplekken verkort te volgen. Dat betekent dat je de studie niet in 4 jaar, maar in slechts 2,5 of 3 jaar af kunt ronden. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden en zoek uit welke hogeschool dit traject aanbiedt.

Overzicht hbo verpleegkunde opleidingen Nederland per provincie.

Drenthe

Flevoland

Windesheim – voltijd – Almere.

Friesland

NHL Hogeschool – voltijd, deeltijd – Leeuwarden.

Gelderland

Christelijke Hogeschool Ede – voltijd, deeltijd, duaal – Ede.
HAN – voltijd – Nijmegen.

Groningen

Hanzehogeschool Groningen – voltijd, deeltijd, duaal – Groningen.

Limburg

Zuyd Hogeschool – voltijd, deeltijd, duaal – Heerlen.

Noord-Brabant

Avans – voltijd, deeltijd, duaal – Breda.
Avans – voltijd, deeltijd, duaal – Den Bosch.
Fontys Hogescholen – voltijd, deeltijd, duaal – Eindhoven.
Fontys Hogescholen – voltijd, deeltijd, duaal – Tilburg.

Noord-Holland

Hogeschool Inholland – voltijd – Alkmaar.
Hogeschool Inholland – voltijd, duaal – Amsterdam.
Hogeschool van Amsterdam – voltijd, duaal – Amsterdam.

Overijssel

Saxion – voltijd, deeltijd – Deventer.
Saxion – voltijd, deeltijd, Enschede.
Viaa – voltijd, deeltijd, duaal – Zwolle.
Windesheim – voltijd, deeltijd, duaal – Zwolle.

Utrecht

Capabel Hogeschool – voltijd, deeltijd – Utrecht.
Hogeschool Utrecht – voltijd, deeltijd, duaal – Utrecht.

Zeeland

HZ University of Applied Scienes – voltijd – Vlissingen.

Zuid-Holland

De Haagse Hogeschool – voltijd, deeltijd, duaal – Den Haag.
Hogeschool Leiden – voltijd, duaal – Leiden.
Hogeschool Rotterdam – voltijd, deeltijd, duaal – Rotterdam.