Paracetamol

Paracetamol is een veelgebruikt pijnstillend medicijn. Het werkt tevens tegen koorts. Paracetamol is zonder recept bij de apotheek of drogist, zelfs bij de supermarkt, beschikbaar. Waar moet je als verpleegkundige op letten wanneer je patiënt deze medicatie gebruikt?

Wat is paracetamol?

Paracetamol werkt goed tegen pijn en is tevens koortsverlagend. Het medicijn werd aan het eind van de 19e eeuw in de Verenigde Staten voor het eerst gebruikt. Alhoewel de precieze werking van paracetamol tegenwoordig nog steeds onbekend is, is het middel nu een van de meest gebruikte pijnstillers wereldwijd. Paracetamol remt waarschijnlijk de aanmaak van enzymen die een rol spelen bij een ontsteking en remt de zenuwen die pijn doorgeven naar de hersenen.

Gevaar van paracetamol

Paracetamol wordt door veel mensen regelmatig gebruikt. Onjuist gebruik van paracetamol is echter schadelijk voor het menselijk lichaam. Paracetamol wordt afgebroken door de lever en die zet de paracetamol om in een giftige metaboliet (product van een stofwisseling). Bij een te hoge inname kan de lever dan ook ernstig beschadigd geraken met in het uiterste geval fatale gevolgen. Een maximale dosering voor een volwassene is 4 x daags 1000mg (= 1 gram). Wanneer de lever in een keer 10 gram moet verwerken, is de kans op leverbeschadiging groot. Een paracetamol suïcide poging is de meest dodelijke van alle medicatie overdoseringen (in vergelijking met bijvoorbeeld benzodiazepinen) (bron: farmacotherapeutisch kompas).

Tips voor verpleegkundigen

Wanneer jouw patiënt leverbeschadiging heeft of een leveraandoening in de voorgeschiedenis, wees dan voorzichtig met het verstrekken van paracetemol. Het is uiteraard aan de arts om medicatie voor te schrijven en daarmee ook te bedenken of zijn patiënt het middel mag hebben. Een arts kan echter ook iets over het hoofd zien en jouw blik is hierbij zeker van belang!

Een regelmatig voorkomende bijwerking van paracetamol is transpireren. Soms zul je patiënten tegenkomen die ontzettend transpireren na het innemen van paracetamol, met name in de nacht. Bedenk of het echt nodig is dat je patiënt deze pijnstiller neemt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*