CVA of beroerte: bloeding of infarct?

CVA is een verzamelterm voor hersenbloedingen en herseninfarcten. In de volksmond ook wel aangeduid met een beroerte.

CVA in het kort

CVA staat voor cerebro vascular incident en dus ook wel bekend als beroerte. Bij een CVA is er een probleem in de bloedtoevoer in de hersenen. De oorzaak kan een bloeding zijn of een infarct: het is niet-aangeboren hersenletsel. Wanneer de gevolgen van een beroerte snel weer overgaan wordt de aandoening een TIA genoemd (transient ischaemic attack).

Herseninfarct

Een herseninfarct komt veel meer voor dan een hersenbloeding. In 80% van de CVA’s / beroertes is er sprake van een herseninfarct, ook wel iCVA genoemd; een ischemisch CVA. Bij een herseninfarct is een een deel van de hersenen niet meer doorbloed en sterft daardoor af. Dat komt door een dichtgeslibte ader (trombose) of een embolie (bloedstosel).

Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding is een bloedvat is de hersenen gaan bloeden. Dat kan langzaam gebeuren, er druppelt bloed in de hersenen. Maar er kan ook ineens sprake zijn van een flinke bloeding, door bijvoorbeeld een aneurysma (zwakke plek in een bloedvat) of door geweld of een trauma, zoals een auto-ongeluk of een val op het hoofd. Bij een hersenbloeding lekt er dus letterlijk bloed in de hersenen. De hersenen hebben vrij weinig ruimte om zich heen in de schedel, dus je kunt je voorstellen dat er al vlug sprake kan zijn van verhoogde druk in de hersenen. Die druk kan de ontzettende hoofdpijn veroorzaken die je vaak ziet bij een hersenbloeding.

TIA

Een CVA kan soms gelukkig uitpakken als een TIA. Dan zijn de klachten van voorbijgaande aard, vaak al binnen een half uur. Je kunt je voorstellen dat de patiënt nu wel een verhoogd risisco heeft op een terugkerende tia of erger; een CVA. Deze patiënten starten daarom meestal met bloedverdunners.

Symptomen

De symptomen van een hersenbloeding en een herseninfarct zijn vrijwel gelijk. Een patiënt kan bewusteloos raken, maar soms zie je ook andere symptomen. Zo kan de spraak aangetast zijn: iemand komt niet goed meer uit zijn woorden. Of het lukt het slachtoffer niet meer (zo goed) om de linker óf rechterarm te bewegen; een verlamming. Daarnaast zie je meestal een scheve mondhoek aan één kant van het gezicht. Tenslotte kan er sprake zijn van hoofdpijn die steeds erger kan worden. Dat is meestal het geval bij een hersenbloeding. Het bloed dat in de vrije ruimte van de schedel terecht komt zorgt voor een verhoogde druk en veroorzaakt pijn.

Behandeling

In beide gevallen, bloeding en infarct, is snel handelen cruciaal. De behandeling van de twee is echter wel degelijk verschillend. Bij een herseninfarct willen de artsen de bron van het infarct zo snel mogelijk weghalen, zodat het aangedane hersenweefsel zo snel mogelijk weer van bloed kan worden voorzien. Meestal wordt gekozen voor trombolyse. Door middel van een infuus krijgt de patiënt medicatie toegediend; een sterke bloedverdunner waardoor het bloedpropje oplost. Dit wordt door gespecialiseerde neurologische verpleegkundigen toegediend. Belangrijk is dat de patiënt binnen 4 tot 4,5 uur na de eerste klachten behandeld wordt. Tijdens een opname in het ziekenhuis bij een herseninfarct wordt de schade aan de hersenen geïnventariseerd. Patiënten starten vaak met antistollingsmedicatie, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers.

Een hersenbloeding is lastiger te behandelen en de overlevingskans is dan ook kleiner dan bij een herseninfarct. Op een CT-scan is een hersenbloeding meestal goed te zien, bij twijfel wordt een MRI-scan gemaakt. Soms kan een bloedend bloedvat ‘geclipt’ of gecoild worden.

Voor meer informatie over het onderwerp verwijzen we je graag door naar de Hersenstichting.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*