Tips voor nachtdiensten

Nachtdiensten draaien. We hebben het er al eerder over gehad (in dit artikel), maar het blijft toch een veelbesproken onderwerp. De ene verpleegkundige ruilt ze direct weg en de ander doet liever geen dagdiensten. Voor het draaien van nachtdiensten is het echter van belang om zo fit mogelijk te blijven, ondanks je zware ogen en het risico op een slecht humeur!

Donkere slaapkamer

Wanneer het buiten begint te schemeren, maakt je lichaam zich klaar voor de nacht. Wanneer het buiten licht wordt, maakt het zich klaar voor de dag! Jij kan wel willen slapen na je slopende nachtdienst (en het weten dat je er nog 3 moet!), maar je lichaam heeft daar toch andere ideeën over. Het opnemen van daglicht is funest voor je slaap- en waakritme, dat in de nachtdienst nu eenmaal omgedraaid is. En ook moet zijn. Investeer dus in goede raamsverduistering en zorg voor een goede nachtru… eeh… dagrust.

Draag een oogmasker

Wanneer het niet mogelijk is om iets aan je raamsverduistering te doen, kun je natuurlijk ook een goedkopere optie overwegen. Het dragen van een oogmasker. Niet iedereen is fan van het masker, maar tegenwoordig zijn ze in grootte verstelbaar en zeer licht van gewicht.Draai je eigen nachtdiensten ritme

Iedere verpleegkundige krijgt vanzelf door wanneer en hoe lang hij of zij slaapt na een nachtdienst. De één gaat direct bij thuiskomst naar bed en wordt pas weer wakker in de avond. De ander gaat eerst boodschappen doen en laat de hond uit, slaapt een paar uurtjes en gaat vlak voor de volgende dienst weer even naar bed. Je zult merken dat je vanzelf een ritme krijgt. Raak niet in paniek wanneer je niet direct de hele dag doorslaapt. Wellicht past dit ritme niet bij jou.

Stille modus of vliegtuigstand

Waarschijnlijk zijn niet al jouw vrienden zulke nachtwerkers als dat jij bent. Dat betekent dat je overdag veel berichten krijgt via onder andere WhatsApp. Die berichten kunnen jou uit je zo nodige slaap halen, erg frustrerend! Zet je mobieltje dus op vliegtuigstand of op de stille modus. Zo voorkom je dat je uit je slaap wordt gepiept. Stil dus die mobiele telefoon!

Voor meer tips over het draaien van nachtdiensten, kijk dan in ons vorige artikel over dit onderwerp.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*