Collega’s geven tips voor de nachtdienst!

We hebben het er al eerder over gehad, maar nachtdiensten zijn voor sommige verpleegkundigen en verzorgenden heerlijk om te doen óf juist een hel om te doen. Bij de ene zorginstelling is het verplicht zo nu en dan, of op regelmatige basis, nachtdiensten te draaien. Een blokje van 2 of juist maximaal 6 diensten achter elkaar. Collega’s die de nachtdiensten maar wát graag weg willen ruilen of ze juist over willen nemen. Voor de collega’s die veel last hebben van de nachtdienst (en met name dat dode punt rond 4:00 uur!), komen hier wat tips van collega’s zelf.

1. Ga lekker soppen!

Pak een emmertje en een doekje en maak je werkplek schoon. Ga eens over dat vieze toetsenbord waar iedereen met de vingers aanzit. Je kunt ook direct wat kastjes of apparatuur schoonmaken. Zo blijf je wakker én heb je een schone werkplek, win-win!

2. Neem een puzzelboekje mee.

Het klink voor sommigen misschien wat suf, maar wanneer je een kruiswoordraadsel of sudoku oplost, blijven je hersenen lekker bezig. Zo is er absoluut geen plaats voor slaperigheid. Neem een niet te moeilijk puzzelboekje mee. Je bent nu eenmaal vaak minder scherp in de nachtdienst.

3. Ga de tafel vast dekken.

Wanneer dat in jouw instelling kan (intramuraal), dan kun je alvast de tafel gaan dekken voor het ontbijt. Je bent bezig met een lekker klusje en de dagdienst is je vast eeuwig dankbaar. De cliënten vast ook, want zij krijgen nu meer tijd.

4. 4 uur Cup-A-Soup!

De slogan geldt niet alleen voor 16:00 uur overdag: ook in de nacht is een kopje bouillon lekker en slim om te nemen. Een kopje soep is licht en levert je geen suikers, waardoor je een uurtje later alsnog vermoeider laat worden.

5. Maak een e-learning.

Bij veel instellingen  wordt het personeel onder andere bijgeschoold door middel van e-learnings. Een mooi moment op tijdens een rustige nacht te doen. Let wel: niet iedereen is rond dit uur scherp genoeg om er écht wat van op te steken, dus deze tip ligt niet iedereen.

6. Neem je hobby mee.

Wanneer er tijd voor is, kun je eventueel je hobby meenemen naar je werk. Oke, je kunt niet gaan volleyballen of je hele schildersezel uitstallen, maar een brei- of haakwerkje kan wel degelijk mee in je tas. Ook schrijven, kleuren of tekenen is goed te doen op je werkplek.

7. Netflix and chill.

Neem je tablet of telefoon mee, of stream op de televisie of de computer: Netflix. Zo kun je je favoriete serie tijdens een rustige nacht voortzetten. Denk er wel om dat je niet in slaap sukkelt!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*