Steeds meer verpleegkundigen in Nederland

Het aantal verpleegkundigen in dienst is in 2017 toegenomen tot meer dan 186.000. De werkdruk werd er echter niet lager op… Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal verpleegkundigen is sinds 2014 met 7% gestegen. Het grootste deel van die groep werkt overigens in het ziekenhuis, daarna in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg. De GGZ en gehandicaptenzorg zagen iets minder verpleegkundigen als collega.

Vergrijzing in de beroepsgroep

Leuk om te vermelden is dat 1 op de 4 verpleegkundigen in Nederland 55 + is, met de grootste groep daarvan werkzaam in de GGZ en gehandicaptenzorg. Ruim een derde van de verpleegkundigen is jonger dan 35 jaar, blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau.

 


Werkdruk blijft hoog

Zowel hbo- als mbo-verpleegkundigen ervaren een hoge werkdruk zijn hun werk. De onderzochte werkdruk ligt hoger dan het landelijke gemiddelde van alle werkenden, blijkt uit een nationale enquete over arbeidsomstandigheden (TNO en CBS).

De ervaren werkdruk lag in 2018 onder zowel hbo- als mbo-verpleegkundigen hoger dan gemiddeld onder alle werknemers. Ook vindt de groep dat zij erg snel moeten werken. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die CBS en TNO samen uitvoeren.

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/19/aantal-verpleegkundigen-toegenomen

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*