Akkoord CAO ziekenhuizen eindelijk rond!

Na maandenlang onderhandelen, de allereerste ziekenhuisstaking ooit en veel commotie onder het personeel is het dan eindelijk zover. Het nieuwe CAO Ziekenhuizen is rond en akkoord bevonden door alle betrokken partijen. Binnenkort zullen de leden van de vakbonden stemmen over de overeenstemming om op die manier de spreekwoordelijke klap op het akkoord te geven.

Onderhandelingen

Afgelopen weekend (14 december) werden de afspraken gemaakt over het nieuwe CAO van ruim 200.000 medewerkers in de Nederlandse ziekenhuizen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de vakbonbonden (NU’91, FNV, FBZ en CNV) bereikten diep in de nacht een akkoord, na urenlange en moeizame onderhandelingen. Het oude CAO verliep in maart 2019.

Loonsverhoging

De meest bekende inzet bleek de loonsverhoging en die is erdoor. In het akkoord zijn namelijk twee structurele salarisverhogingen opgenomen van respectievelijk 5% per 1 januari 2020 en 3% per 1 januari 2021. Dat is in totaal een verhoging van 8%. Daarnaast kan personeel dat onregelmatig werk (ongeveer 50% van de medewerkers) rekenen op een hogere onregelmatigheidstoeslag (ORT). In de praktijk zal dat uitkomen op 2,5% meer salaris. Leerlingen ontvangen vanaf 2020 10% meer loon en dat komt dan neer op €400,- per maand. Tenslotte krijgen alle ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van €1.200,- (naar rato van het dienstverband), ter compensatie van 2019.

Voorwaarden NVZ van tafel

De bonden hebben voor elkaar gekregen dat de ‘verslechteringen’ die de NVZ door wilde voeren niet langer doorgang hebben. Het NVZ pleitte onder andere voor minder werkgeversbijdrage voor verzekerden van zorgverzekering IZZ en minder aanvulling van loon bij ziekte. Twee voorwaarden waar de vakbonden zich uitermate aan stoorden.

Rust- en arbeidstijden beter in balans

Ziekenhuispersoneel en de vakbonden vonden de hersteltijd na een nachtelijke bereikbaarheidsdienst te kort. De medewerkers moesten binnen 6 uur na zo een dienst weer werken. De rusttijd is nu verlengd naar 8 uur. Daarnaast krijgen verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die binnen 72 uur worden opgeroepen om te werken een toeslag. In het oude CAO was dat nog binnen 24 uur. De vakbonden willen zo een stokje steken voor het altijd maar paraat staan van het personeel.

Binnenkort krijgen de leden van de vakbonden de mogelijkheid om te stemmen over het akkoord. De verwachting is dat de stemming zonder problemen zal verlopen en dat het akkoord in principe op deze manier doorgang zal hebben.

Bron: Nu91.nl, fnv.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*