Tekort aan verpleegkundigen problematisch tijdens tweede Coronagolf

Niet een tekort aan ic-bedden, maar juist een gebrek aan opgeleide (intensive care) verpleegkundigen is het grootste probleem tijdens deze tweede COVID-19 golf. Dat wordt pijnlijk duidelijk tijdens het nieuwe dieptepunt waar Nederland intussen zich volop in bevindt. corona met stethoscoop handschoenen mondkapje covid19

Verpleegkundigen zelf ook ziek

Via verschillende nieuwsbronnen wordt het drastische tekort genoemd, zowel in de Belgische en Nederlandse ziekenhuizen. De Limburgse regionale nieuwszender 1Limburg meldt vandaag dat het ziekteverzuim onder verpleegkundig personeel met 9,5% hoger ligt dan de normale 5 procent. Het hoge verzuim kan door verschillende oorzaken worden verklaard. Zo wordt genoemd dat een gebrek aan personeel een belangrijke factor is, maar dat dat ook vóór de coronacrisis al het geval was. Nieuw is wel dat er steeds meer mensen thuis in afwachting zitten van de uitslag van een coronatest. Zij hebben klachten die bij besmetting kunnen passen en mogen daarom niet komen werken. Tenslotte geven veel verpleegkundigen aan nog vermoeid te zijn van de eerste coronagolf waarbij zij zich vaak tot het uiterste hebben moeten inzetten.

Plannen voor meer capaciteit niet toereikend

Tijdens de eerste covid golf van het voorjaar nam het kabinet zich voor om meer IC-bedden gereed te maken. Echter, zo een bed behoeft de nodige specialistische verpleging van een speciaal opgeleide IC-verpleegkundige. Helaas zijn zij niet in een aantal weken opgeleid. Een tekort aan intensive care verpleegkundigen deed zich dus al vlug voor. In meerdere ziekenhuizen worden operaties geschrapt en niet-covid zorg afgeschaald. Verpleegkundig personeel wordt gevraagd om, wanneer mogelijk, bij te springen op de cohort afdelingen of op de IC.

Vandaag (14 oktober 2020) zijn er 7305 personen in Nederland positief op corona getest. In totaal liggen er momenteel 1475 mensen met de diagnose COVID-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, waarvan 301 op intensivecare afdelingen. Het dashboard van het RIVM (Rijksoverheid) biedt dagelijks een update omtrent corona besmettingen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*