Coronacrisis lijkt te zorgen voor tekort aan afgestudeerde verpleegkundigen.

Ieder jaar starten honderden net afgestudeerde verpleegkundigen aan hun nieuwe carriére. Zij hebben hun stages en school met een voldoende afgerond en mogen het werkveld in. Wegens de coronacrisis lijkt daar nu echter een verandering in te komen, meldt de Vereniging Hogescholen. Naast het nijpende aantal verpleegkundigen dat al werkzaam is zal er ook minder aanwas zijn net gediplomeerde zorgprofessionals.

Geen praktijklessen of stage

Hogescholen en ROC’s, waar de opleidingen tot hbo- en mbo-verpleegkunde kan worden gevolgd, kampten de afgelopen maanden met allerlei problemen wegens de Covid-19 situatie. De coronacrisis maakte dat verschillende scholen hun deuren gesloten hielden en veel lessen online aangeboden werden. De opleiding tot verpleegkundige is er bij uitstek één waarbij praktijklessen onontkomelijk zijn. Je leert er bijvoorbeeld de verpleegtechnische handelingen en die moet je in de praktijk kunnen oefenen. Ook stage lopen bleek lastig. Op sommige werkplekken werden stagiares noodgedwongen naar huis gestuurd, omdat alle aandacht van de verpleegkundigen naar de zieke coronapatiënten ging. Leerlingen konden hun stage periode niet afmaken of zelfs helemaal niet starten.

Studievertraging door corona

Carolien Sino van de Vereniging Hogescholen vertelt: ‘Als het onderwijs niet door kan gaan, zorgt dat voor studievertraging. Dan komen toekomstige verpleegkundigen later op de arbeidsmarkt, terwijl ze juist eerder nodig zijn.’. Er wordt gevreesd dat studenten wederom de klos zullen worden tijdens de huidige of een volgende covid-golf en daardoor studievertraging op zullen lopen. Op dit moment is dat gelukkig nog niet ter sprake. Er zijn tijdens deze tweede golf nog geen meldingen van stages die zijn afgezegd. Een goede samenwerking tussen scholen en werkplekken zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en gehandicaptenzorg lijkt dus cruciaal de komende periode.

1 Trackback / Pingback

  1. Veel nieuwe hbo verpleegkunde studenten - Enurse.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*