De zorgbonus: tot 6 november aan te vragen.

Zorginstellingen kunnen tot vandaag, 6 november, de zorgbonus aanvragen voor hun personeel, dat vertelt minister Tamara van Ark (Minister van Medische Zorg en Sport). Eerder was er de mogelijkheid om dat te doen tot 29 oktober. Dat is nu dus verlengd. Inmiddels is er voor bijna  1,49 miljard euro aan zorgbonus aangevraagd meldde van Ark afgelopen woensdag.

Onduidelijkheid rondom zorgbonus

De zorgbonus doet al sinds de introductie veel stof opwaaien. Afgelopen zomer beloofde het kabinet in de Tweede Kamer een eenmalige bonus van 1000 euro netto uit te keren aan zorgpersoneel dat direct of indirect tijdens de eerste coronagolf gewerkt. Dat direct of indirect werd later gespecificeerd. In een lijst die werd geopenbaard bleken namelijk veel beroepen toch niet in aanmerking te komen: radiodiagnostisch laboranten, artsen, administratief personeel. Wegens de vraag wie de bonus wel of niet krijgt is sindsdien veel ontevredenheid.

Werkgever beslist over bonus

Uiteindelijk is het aan de werkgever om te beslissen wie de bonus wel of niet krijgt. Intussen hebben zo’n 7800 zorggerelateerde werkgevers de bonus aangevraagd voor bijna 800.000 medewerkers. Daaronder vallen ook ongeveer 70.000 zzp’ers en uitzendkrachten en dat is ook de bedoeling, aldus de Minister van Zorg en Sport. Verschillende werkgevers hebben hun personeel intern al laten weten om al het personeel de bonus te schenken en daarbij geen onderscheid te maken tussen de functies. Daarentegen komen ook berichten binnen dat andere zorginstellingen de bonus niet aanvragen voor hun flexibele medewerkers, zoals die eerder genoemde zzp’ers.

Uitbetaling van de zorgbonus

Het ministerie van Volksgezondheid heeft beloofd om voor 1 januari 2021 de bonussen uit te keren. Daar willen sommige instellingen echter niet op wachten. Zij hebben zelf de zorgbonus alvast uitgekeerd aan het personeel, zoals het Catharina ziekenhuis in Eindhoven, het Martini ziekenhuis in Groningen en het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht. Niet iedere instelling heeft daar echter genoeg geld voor in kas. Zij zijn afhankelijk van de financiële steun van de overheid en moeten wachten tot uitkering van het geld. Dat uitkeren is inmiddels gestart en de eerste uitkeringen zijn reeds uitbetaald.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*