Coronavaccin: volgend jaar iedereen gevaccineerd?

Deze week maakte het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Pfizer bekend dat het hard op weg is naar ontwikkeling van een coronavaccin. Het vaccin zou maar liefst voor 90 procent effectief zijn.

Wanneer komt het vaccin op de markt?

De inenting waar de gehele wereld al maanden op zit te wachten is nog niet af. Pfizer berichtte dat het bezig is met de laatste fase van het onderzoek om te beoordelen of het vaccin goed werkt. Het is momenteel nog niet duidelijk wanneer de werking als goed wordt ervaren en het vaccin dan echt voor de markt geproduceerd kan worden. Wanneer het onderzoek afgerond is, beoordelen het Europees Medicijnagentschap (EMA) en andere gezondheidsautoriteiten de werking en veiligheid alsnog. Pas dan krijgt het in de Verenigde Staten gevestigde bedrijf de vergunning. In normale omstandigheden duurt de vergunning aanvraag ongeveer zes maanden, maar aangezien er met smacht op het vaccin tegen COVID-19 wordt gewacht, heeft het EMA al eerder meegekeken en kan de vergunning zo mogelijk eerder worden verleend.

Wanneer zou het vaccin in Nederland kunnen zijn?

Zodra de eerste prikken in Nederland aankomen, is het uiteraard nog niet mogelijk om iedereen ervan te voorzien. Waarschijnlijk zal ervoor worden gekozen om eerst risicogroepen de vaccinatie te geven. Ook wordt er gesproken dat wellicht onderwijs- en zorgpersoneel de eerste vaccinaties moeten krijgen. Over dit vraagstuk wordt de overheid naar alle waarschijnlijk volgende week geadviseerd door de Gezondheidsraad. Hugo de Jonge zal daarna een besluit nemen. De Europese Unie (EU) heeft afspraken met Pfizer gemaakt over de te leveren doseringen: in totaal 200 miljoen vaccinaties in 2021, met nog een optie voor nog eens 100 miljoen stuks. Nederland zal in eerste instantie ongeveer 8 miljoen vaccinaties krijgen. Om goed ingeënt te worden, heeft een patiënt overigens twee doseringen nodig. Er zullen met de eerste levering inentingen dus bijna 4 miljoen mensen gevaccineerd kunnen worden.

Hollandse nuchterheid geboden bij inentingen

Hoewel een vaccin in het vooruitzicht natuurlijk zeer goede hoop geeft, is Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg gematigd positief. “Het geeft absoluut hoop, daarbij vind ik het ook wel verstandig om heel Hollands nuchter te zijn.”.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*