Verpleegkundigen zijn vermoeid en trekken aan de bel

Verschillende media meldden dinsdag 22 december dat verpleegkundigen massaal aan de bel trekken. De werkdruk wordt hoog en zij lopen op hun tenen. Zij zijn vermoeid van het werken op de zogenaamde corona afdelingen in het ziekenhuis.

Facebookbericht

Het begon vorige week met een bericht van social media platform Facebook, geplaatst door de Nijmeegse verpleegkundige Kirsten. “Terwijl anderen zeggen dat 2020 het saaiste jaar ooit was, kan ik je vertellen dat 2020 het meest verschrikkelijke jaar in mijn leven is tot nu toe,” schrijft de zorgprofessional die werkzaam is in het ziekenhuis. Kirsten vertelt over de zorg die zij het afgelopen jaar heeft geleverd tijdens de coronacrisis. Over de immense werkdruk en de eenzaamheid van patiënten die alleen moesten overlijden. Het bericht werd bijna 40.000 keer gedeeld op Facebook.

Verpleegkundigen zijn vermoeid

Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf in maart van dit jaar lagen er 1300 patiënten met COVID-19 op de intensive care. Momenteel is dat aantal bijna 600 (585 meldt het RIVM). Het aantal patiënten op zogenaamde cohort afdelingen, waar patiënten worden opgenomen in het ziekenhuis, stijgt ook fors. Waarom verpleegkundigen nu aan de bel trekken heeft meerdere oorzaken.

 

Reguliere zorg blijft doorgaan

Tijdens de eerste corona golf in maart werd het ziekenhuis zodanig overspoeld met patiënten die besmet waren met het coronavirus, dat de reguliere zorg flink moest worden afgeschaald. Operaties werden afgelast en geplande behandelingen werden afgezegd. De behandelingen werden doorgepland naar later dit jaar. Tijdens deze tweede coronagolf wil de zorg deze reguliere zorg zoveel mogelijk door laten gaan.

Verpleegkundigen werkten door

De ziekenhuizen zijn sinds maart van dit jaar niet meer zonder corona besmette patiënten geweest. Verpleegkundigen hebben continue COVID-19 patiënten moeten verzorgen en een echte ademruimte is er nooit geweest.  De tweede golf coronapatiënten begon na de eigenlijke zomervakantie toe te nemen. Dat maakt dat zij nu vermoeid zijn.

Verpleegkundigen, of naasten, zelf ook positief getest

In de cijfers is te zien dat ook verpleegkundigen besmet raken met het virus. Zij lopen corona op door positief geteste huisgenoten en naasten, zoals hun partners of kinderen. Wanneer een huisgenoot positief blijkt, moeten zij vaak ook testen. Het verzuimpercentage stijgt daardoor enorm en de roosters komen soms lastig rond.

De afgekondigde maatregelen dat het kabinet medio december inlastte lijken nog niet gunstig uit te pakken voor de corona cijfers. Een daling van het aantal besmettingen lijkt pas vanaf volgende week in te kunnen zetten. De komende feestdagen en het actuele nieuws over een mutatie van het virus, waarbij besmetting sneller plaatsvindt maakt dat een daling van de cijfers zeer welkom maakt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*