CanMEDS rollen als kader voor verpleegkundige

Verpleegkundigen krijgen anno 2021 steeds meer te maken met de CanMEDS rollen. In het werk van de verpleegkundige wordt er steeds meer van ze gevraagd. Niet alleen de patiënten zijn mondiger geworden, ook de overige zorgverleners met wie de verpleegkundige samenwerkt vraagt meer van de kennis van de verpleegkundige.

Om (nieuwe) verpleegkundigen daar zo goed mogelijk op voor te bereiden, wordt de opleiding binnen bepaalde kaders aangeboden. Daarin komen de verschillende CanMEDS rollen steeds meer terug. Vooral tijdens de hbo- en mbo- verpleegkunde opleiding wordt van de leerling verwacht dat hij/zij reflecteert volgens deze beroepsrollen. Tip: maak daar ook gebruik van tijdens de eindprofilering en bij het reflecteren in bijvoorbeeld je verslagen.

Wat zijn CanMEDS rollen?

CanMEDS rollen zijn 7 verschillende rollen die overeen komen met de competenties waaraan de zorgprofessional zou moeten voldoen. De term staat voor Canadian Medical Education Directions for Specialists, afkomstig uit de geneeskundige opleidingen. De huidige rollen zijn: zorgverlener, communicator, samenwerkingspartner, reflectieve EBP professional, gezondheidsbevorderaar, organisator, professional & kwaliteitsbevorderaar.

Enurse heeft een artikel gewijd aan de zeven CanMEDS rollen. Lees hier het volledige artikel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*