Tips voor het oefenen bij het infuus prikken zijn vaak welkom, met name aan de beginnende verpleegkundige. Een infuusnaald (= intraveneuze katheter of venflon) prikken is voor veel zorgprofessionals een lastige opdracht. Liever vragen zij een collega voor deze taak. Daarnaast zijn veel patiënten die obese zijn, chemo-kuur hebben ondergaan of veel last hebben van oedeem zijn nog lastiger om te prikken. Een aantal ‘infuus tips’ om toch een venflon op de juiste manier in te brengen vind je hier.

Materialen

Neem de tijd om de benodigde materialen erbij te pakken.

  • absorberend matje
  • desinfectiemiddel
  • gaasjes (ontseriel)
  • stuwband
  • infuusnaalden (pak er voor de zekerheid meer en verschillende groottes. Groen is het grootst, dan komt roze en blauw is de kleinste)
  • tegadarm iv pleister (om de infuusnaald nadien af te plakken)
  • opzuignaald
  • spuitje met 10cc NaCl 0,9%
  • ampul met NaCl 0,9% (of een kant en klare venflon flush)
Neem de tijd

Niets is zo vervelend dan te gehaast te werk gaan. Dat geldt helemaal voor wanneer je de handeling nog niet helemaal onder de knie hebt. Daarnaast maakt te gehaast werken ook dat je je niet helemaal op het prikken van het infuus kunt richten. Wanneer het kan, overleg dan met een collega en geef desnoods je pieper of telefoon even af. Vertel gewoon eerlijk dat je even de tijd wilt nemen om te oefenen met deze handeling, omdat je er nog ervaring in moet krijgen.

Voorbereiding

infuus prikken op arm met stuwband
infuus prikken op arm met stuwband

Stel je voor aan de patiënt en vertel wat je gaat doen. Dat spreekt voor zich. Wanneer je het matje onder de arm hebt geplaatst en de stuwband om de arm hebt vast gemaakt, leg je je spullen klaar binnen handbereik. Vraag aan de patiënt om de arm naar beneden te laten hangen en zo mogelijk een vuist te maken. Doordat je deze tijd gebruikt om je spullen klaar te leggen, kunnen de bloedvaten beter opkomen.

Welk bloedvat?

Bekijk de verschillende bloedvaten in de arm om te bepalen waar je gaat prikken. Neem hier de tijd voor. Bedenk ook waarvoor de patiënt de infuusnaald moet hebben. Moet er enkel vocht doorheen? Of gaat de patiënt er een medicijn of contrastmiddel doorheen krijgen? Wat is de snelheid waarmee de patiënt infusie krijgt (een halve liter per 24 uur of een halve liter in 30 minuten is een groot verschil). Hoelang moet de patiënt infusie krijgen (een intraveneuze antibioticakuur van 5 dagen lang benodigd een andere prikplaats dan een infuusnaald voor een eenmalig onderzoek).

Wanneer de patiënt bijvoorbeeld voor een CT-scan gaat waarbij hij contrastvloeistof krijgt, is een venflon in de elleboog een prima plaats. De patiënt moet dan misschien tijdens het onderzoek de arm gestrekt houden, zodat de intraveneuze katheter niet afknelt. Voor een 24 uurs continue infusie is de elleboogplooi niet zo handig. Niemand is te instrueren om de arm 24 uur per dag gestrekt te houden, zodat er geen occlusie (verhoogde druk doordat de vloeistof niet het bloedvat in kan). Een venflon op de hand, of liever nog op de onderarm, is dan een betere keuze. Sommige patiënten mogen op bepaalde plaatsen niet geprikt worden in verband een ingreep in het verleden (borstamputatie) of eventuele nierdialyse in de toekomst (venepreservatie).

Infuus prikken

Bedenk wel: oefening baart kunst! Dus zorg dat je goed voorbereid bent en probeer het als het even kan zelf! In de praktijk proberen verpleegkundigen zelf 1 of 2 keer aan te prikken om daarna een collega te vragen.