Er is veel geschreven over de methode klinisch redeneren. Onderstaande boeken over klinisch redeneren worden gebruikt in de opleiding tot verpleegkundige, zowel op de hbo-verpleegkunde als ook de mbo-verpleegkunde. Tijdens deze opleidingen, als ook tijdens de stage tot verpleegkundige wordt volop gebruik gemaakt van de methodiek. Met name het eerste boek ‘Klinisch redeneren in 6 stappen’, geschreven door Marc Bakker zelf, laat je uitgebreid kennis maken met de methodiek.

Hieronder vindt je een top 5 van de beste boeken over klinisch redeneren.

1. Klinisch redeneren in zes stappen, Proactive – Marc Bakker

Uiteraard wordt de lijst aangevoerd door het boek geschreven door Marc Bakker zelf. Bakker, zelf verpleegkundige, bracht de van oorsprong Amerikaanse methode naar Nederland. Hij ervaarde op zijn werkplek soms problemen in de communcatie met collega zorgprofessionals op cruciale momenten. De methode van klinisch redeneren is bekend geworden door hem. In het boek wordt het onderwerp uitgebreid besproken en kun je oefenen aan de hand van erg praktische en concrete voorbeelden.

2. Klinisch redeneren voor verpleegkundigen – van Straalen, Schuurmans

De tweede druk van dit praktische boek is in 2020 uitgekomen en is dus ontzettend actueel. Dit boek legt uit waarom het belangrijk is dat zowel studenten als verpleegkundigen aandacht besteden aan klinisch redeneren. Klinisch redeneren voor verpleegkundigen is geschreven door docenten verpleegkunde, wetenschappers en verpleegkundigen uit verschillende werkvelden.

3. Klinisch redeneren: van model naar competentie – Jef van den Ende

Voor de verpleegkundige die medisch geïnteresseerd is en een kijkje wil nemen in de keuken van de arts, is dit boek interessant. Klinisch redeneren wordt gecombineerd met evidence based practise en het laat de denkprocessen van een arts zien in verschillende patiëntsituaties. Dit boek wordt gebruikt tijdens de studie geneeskunde.

4. Proactive Nursing zakboekje – Marc Bakker

Het zakboekje ‘klinisch redeneren in de praktijk brengen’ mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Als verpleegkundige heb je niet altijd veel tijd om een casus eens rustig door te spitten. En in de zakken van je uniform is geen plaats voor grote, dikke schoolboeken. Dit kleine zakboekje biedt je tools die je helpen een situatie te overzien, analyseren en onderzoeken. Het boekje geeft geen uitgebreide uitleg. Daarvoor moet je het Proactive boek van Marc Bakker (nummer 1 in deze lijst) hebben.

5. – Verpleegkundige classificaties – Elly van Haaren

Dit boek onderscheidt zich doordat het een combinatie tussen theorie en praktijkvoorbeelden bevat. Daarnaast heeft het een interactieve website waarbij je kunt inloggen en waarop je casuïstieken kunt oefenen. Je leert er verpleegkundige classificaties toepassen (zoals Nanda, OMAHA, NIC en NOC) in combinatie met klinisch redeneren. Dit boek is nuttig voor zowel de student verpleegkunde als de reeds ervaren verpleegkundige.

Deze lijst met boeken over klinisch redeneren kan je een verdere handreiking bieden over het werken met deze methode.