In Nederland kun je de opleiding HBO verpleegkunde volgen op een hogeschool. Je kunt starten na een afgeronde mbo verpleegkunde opleiding of direct na het HAVO of VWO middelbaar onderwijs. Het MBO-V diploma leidt op tot verpleegkundige niveau 4. Met een HBO-V verpleegkunde diploma, studeer je af op niveau 5 en 6. Een overzicht aan hogescholen waar je hbo verpleegkunde kunt volgen vind je op deze pagina.

Verschil mbo en hbo verpleegkunde

In de praktijk voeren mbo en hbo verpleegkundigen vaak altijd nog dezelfde functie uit, tegen hetzelfde salaris. Een hbo-verpleegkundige zal in de toekomst meer regie-taken op gaan pakken en complexe zorg uit gaan voeren. Het is de bedoeling dat zij gaat handelen volgens het beroepsprofiel Bachelor Nursing 2020 middels de CanMEDS rollen competenties. De hbo-v’er kan na de hbo opleiding doorleren voor een gespecialiseerde vervolgstudie zoals SEH of IC-verpleegkundige of verpleegkundig specialist (MANP). De mbo-verpleegkundige zal een meer uitvoerende rol hebben, volgens het vastgestelde zorgplan. Let wel: dit zijn nog geen vaste afspraken en er wordt anno 2022 nog altijd druk gediscussieerd over de veranderingen. Klik hier om naar het mbo-v overzicht te gaan.

Waar kun je hbo verpleegkunde studeren?

Hbo verpleegkunde kun je volgen op zogenaamde hogescholen. Hogescholen zitten in heel Nederland verspreid, veelal in de grote steden. Aanmelden kan vaak via de website. Opleidingen starten meestal in september en februari. Een overzicht van scholen die de opleiding aanbieden, vind je hieronder.

Voltijd, deeltijd of duaal?

Voltijd studenten gaan de gehele week naar school en lopen een aantal perioden stages van een aantal weken. Leerlingen die wat jonger zijn volgen vaak deze leerweg. Deeltijd studeren betekent dat je zelf voor een baan zorgt in het juiste werkveld en af en toe naar school gaat, bijvoorbeeld een dag per week. Soms wordt de opleiding betaald door de werkgever, maar niet altijd. Wanneer je duaal studeert betekent dat dat je werkgever de opleiding betaald en je daarnaast ook salaris krijgt. Je gaat af en toe naar school en werkt ook al op de werkvloer.

Versneld of verkort hbo verpleegkunde

De opleiding is voor sommige kandidaten en op sommige werkplekken verkort te volgen. Dat betekent dat je de studie niet in 4 jaar, maar in slechts 2,5 of 3 jaar af kunt ronden. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden en zoek uit welke hogeschool dit traject aanbiedt.

Overzicht hbo verpleegkunde opleidingen Nederland per provincie.

Drenthe

Flevoland

Windesheim – voltijd – Almere.

Friesland

NHL Hogeschool – voltijd, deeltijd – Leeuwarden.

Gelderland

Christelijke Hogeschool Ede – voltijd, deeltijd, duaal – Ede.
HAN – voltijd – Nijmegen.

Groningen

Hanzehogeschool Groningen – voltijd, deeltijd, duaal – Groningen.
Limburg

Zuyd Hogeschool – voltijd, deeltijd, duaal – Heerlen.

Noord-Brabant

Avans – voltijd, deeltijd, duaal – Breda.
Avans – voltijd, deeltijd, duaal – Den Bosch.
Fontys Hogescholen – voltijd, deeltijd, duaal – Eindhoven.
Fontys Hogescholen – voltijd, deeltijd, duaal – Tilburg.Noord-Holland

Hogeschool Inholland – voltijd – Alkmaar.
Hogeschool Inholland – voltijd, duaal – Amsterdam.
Hogeschool van Amsterdam – voltijd, duaal – Amsterdam.

Overijssel

Saxion – voltijd, deeltijd – Deventer.
Saxion – voltijd, deeltijd, Enschede.
Viaa – voltijd, deeltijd, duaal – Zwolle.
Windesheim – voltijd, deeltijd, duaal – Zwolle.

Utrecht

Capabel Hogeschool – voltijd, deeltijd – Utrecht.
Hogeschool Utrecht – voltijd, deeltijd, duaal – Utrecht.

Zeeland

HZ Univsersity of Applied Scienes – voltijd – Vlissingen.

Zuid-Holland

De Haagse Hogeschool – voltijd, deeltijd, duaal – Den Haag.
Hogeschool Leiden – voltijd, duaal – Leiden.
Hogeschool Rotterdam – voltijd, deeltijd, duaal – Rotterdam.