Van mbo naar hbo verpleegkunde: is dat echt nodig?

Anno 2023 is de hbo opleiding tot verpleegkundige een hot issue. Niet alleen zijn er enorme verpleegkundige tekorten op de arbeidsmarkt, de beroepsdifferentiatie tussen de mbo-v’er en de hbo-v’er worden steeds zichtbaarder. Er wordt verwacht dat de vraag naar verpleegkundigen de komende jaren stijgt. De COVID-19 / corona situatie heeft dit tekort nog meer blootgelegd. Is het echt nodig om als mbo’er juist de bachelor (hbo) verpleegkunde te gaan studeren?

Moet ik van mbo naar hbo verpleegkunde?

Het korte antwoord is natuurlijk nee. Je moet niets. Wat wel slim is om te doen is bedenken of het iets voor je is. Zet de voordelen en nadelen van het volgen van deze opleiding tegenover elkaar en bedenk of jij jezelf ziet werken in het nieuwe beroepsprofiel van jouw keuze.

Het verschil tussen mbo en hbo verpleegkunde

Het verschil tussen de twee wordt al vele jaren aangekondigd. En is er nog niets veranderd. En ergens is dat best vreemd. In alle andere beroepsgroepen in Nederland is er wel degelijk een verschil tussen de twee opleidingsniveaus. En dat is wel zo eerlijk. Verpleegkundigen zien het verschil tussen mbo en hbo te vaak als ‘beter’ of ‘minder goed’ (“Die studenten hbo verpleegkunde denken dat ze zoveel meer zijn.”), maar het is niet dat de één beter is dan de ander. Het zouden juist twee verschillende functies moeten zijn, maar met wel degelijk raakvlakken en overlappingen met elkaar. En de één heeft oren naar de taken van de ander en de andere verpleegkundige juist niet.

Wat zijn de verschillen tussen de mbo-v’er en hbo-v’er?

Zoals gezegd zijn de verschillen nog niet altijd in de praktijk voelbaar, maar hier en daar zie je al wel dat er in vacatures specifiek gevraagd wordt op een bepaald opleidingsniveau. Ook merk je dat sommige instellingen alvast informatie delen over de verschillen die gaan komen de komende jaren. Er worden soms ook al proeven gestart waarbij met name hbo-verpleegkundigen andere taken naast de dagelijkse zorg uitvoeren. De belangrijkste verschillen zullen in grove lijnen het volgende inhouden: de mbo-verpleegkundige gaat niet veel taken anders of niet meer doen. Wel zal hij of zij meer worden ingezet op planbare zorg en minder op onvoorspelbare of acute zorg. Van een hbo-verpleegkundige wordt verwacht dat hij/zij extra taken gaat verrichten naast de bekende dagelijkse werkzaamheden. Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat er wetenschappelijk onderzoek zal worden gedaan: evidence based practice. Daarnaast wordt kwaliteitsverbetering een belangrijk onderwerp. Vervolgopleidingen of specialisaties voor verpleegkundigen vragen steeds vaker een hbo vooropleiding.

Bedenk dus of jij überhaupt wel in aanmerking wil komen voor een hbo rol. Je hoeft niets en de mbo functies zullen echt niet verdwijnen. Het volgen van een hbo opleiding vereist veel inzet en tijd. Daar moet je rekening mee houden met het maken van de beslissing. Laat je informeren door jouw instelling over de mogelijkheden van het volgen van de hbo verpleegkunde in voltijd, deeltijd of duale vorm.

Bron: youchooz

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*