De functie van Physician Assistant werd lange tijd als nieuw bestempeld, maar is dat anno 2021 al lang niet meer. De opleiding tot PA’er ontstond door de steeds meer toenemende vraag naar artsenconsulten. Physician assistants staan als het ware tussen de arts en de verpleegkundigen en gaan onder supervisie van de specialist een behandelrelatie aan met de patiënt. Dat doen zij op een gespecialiseerd gebied, zoals neurologie, longgeneeskunde, huisartsenzorg, GGZ etc. De opleiding tot physician assistant wordt altijd duaal gevolgd en gebeurt altijd via een werkgever. Dat betekent dat de PA salaris krijgt tijdens de studie. De verschillen tussen physician assistant en en verpleegkundig specialist worden verder toegelicht op onze themapagina.

Physician Assistant opleiding en toelatingseisen

De studie Physician Assistant duurt 2,5 jaar en is bedoeld voor paramedici op hbo niveau met enige jaren werkervaring, die zich vervolgens kunnen aanmelden. Dat betekent dat er een hbo bachelor diploma moet overlegd worden om te kunnen starten met de studie. Daarnaast moet er een werkplek beschikbaar zijn waar de student zich kan ontwikkelen en praktijkervaring op kan doen. Ook geldt er een minimum aantal uren voor de werkplek. Er moet tenslotte een werkbegeleider aanwezig zijn op de werkplek om de PA’er in opleiding te begeleiden.

Salaris Physician Assistant

De PA valt in de CAO van het werkveld waarin hij/zij zich bevindt. In het ziekenhuis bijvoorbeeld is het CAO Ziekenhuizen van kracht. De functie valt doorgaans, eenmaal afgestudeerd, in schaal of functiegroep FWG 60. Daar hoort anno 2021 een salaris bij van minimaal €3322 euro en maximaal € 4798 euro bruto. De functie wordt soms ook ingeschaald in functiegroep 65. Hoeveel loon netto overblijft verschilt per werkgever.

PA opleidingen Nederland per provincie.

Drenthe

Flevoland

Friesland

Gelderland
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen – Nijmegen.

Groningen
Hanzehogeschool Groningen – Groningen.

Limburg
Noord-Brabant

Noord-Holland
Hogeschool Inholland – Amsterdam.

Overijssel

Utrecht
Hogeschool Utrecht – Utrecht

Zeeland

Zuid-Holland
Hogeschool Rotterdam – Rotterdam.