Verpleegkundigen zijn elke dag getuige van de uitdagingen en momenten van vreugde in de zorg. Naast het werk in de praktijk is er een wereld van boeken die inspireren. Deze boeken bieden niet alleen inzicht in het werk, maar menselijke verhalen en de emotionele aspecten van de zorg. In dit artikel worden enkele van deze bijzondere boeken gedeeld, variërend van pakkende columns tot ontroerende verhalen.

Slotcouplet – Sander de Hosson

Longarts Sander de Hosson, werkzaam in de palliatieve zorg, deelt zijn ervaringen in het omgaan met ongeneeslijk zieke patiënten. Hij belicht de uitdagingen van kwaliteit van leven en de ethische grenzen van de geneeskunde, vooral in tijden van crisis zoals de coronapandemie.

Tommie in de Zorg

In “Tommie in de zorg” deelt Tommie Niessen aangrijpende verhalen en waardevolle levenslessen uit zijn dagelijkse ervaringen in de gezondheidszorg. Hoewel hij oorspronkelijk terughoudend was, ontdekte hij al snel zijn roeping in de zorg. Als zelfstandige in de wijkzorg en hospice brengt Tommie de schoonheid en uitdagingen van het vak in beeld, met als doel een positiever beeld van de zorg te schetsen. Zijn openhartige boek spreekt zowel zorgprofessionals als nieuwkomers aan.

Ach moedertje

“Ach, moedertje” is het aangrijpende vervolg op de bestseller “Ma” van Hugo Borst, waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Dit boek werpt een intieme blik op het dagelijkse leven van Hugo’s moeder, die lijdt aan Alzheimer en in een gesloten afdeling van een verpleeghuis verblijft. Het verhaal beschrijft haar achteruitgang, de vreugde en frustratie binnen de woongroep, en Hugo’s zorgen over de werkdruk van verzorgenden en de zorgbestuurders. Een geestig en ontroerend verslag, gebaseerd op Hugo’s wekelijkse kroniek in het AD.

Op de Spoedeisende Hulp

In haar boek onthult spoedeisendehulparts Heleen Lameijer (@makesciencework op Instagram) de emotionele impact van haar werk op de spoedeisende hulp. Ze deelt aangrijpende verhalen over patiënten, van levensreddende momenten tot hartverscheurend verlies, en laat zien hoe compassie en menselijkheid de kern vormen van de zorg.

Die ene patiënt

In “Die ene patiënt” onthullen meer dan honderd zorgverleners persoonlijke verhalen over de patiënt die hun professionele harnas doorbrak en de essentie van hun beroep – compassie – benadrukte. De herziene editie bevat nieuwe verhalen die de impact van de coronapandemie op deze band tussen medische professionals en patiënten belichten. Deze verhalen bieden een ontroerende en leerzame kijk op de gedachten en emoties van zorgverleners en de waardevolle lessen die ze van hun patiënten hebben geleerd.