Heb je altijd al eens in het buitenland willen werken als verpleegkundige? Gezien de huidige coronavirus situatie is reizen (voor werk) in 2021 en mogelijk in 2022 niet gemakkelijk binnen handbereik. Maar toegegeven, het heeft een nodige dosis lef nodig en de voorbereidingen (veel papierwerk!) kúnnen je weerhouden, maar een avontuur in Amerika, Afrika, Azië of in Europa waar je waardevolle ervaring opdoet is niet onmogelijk! Hier lees je welke mogelijkheden er zijn en hoe je daar meer over te weten kunt komen. Een verpleegkundige in het buitenland weet in ieder geval zeker dat hij/zij een geweldige ervaring opdoet!

Voorbereidingen werken als verpleegkundige in het buitenland

Je hebt een Nederlands verpleegkunde diploma in bezit. Om buiten Nederland te kunnen werken heb je echter een internationale diploma erkenning nodig. Dat kan geregeld worden via Nuffic.nl en kost je ongeveer € 97. Daarnaast is het beroep van verpleegkundige een beschermd beroep. Dat betekent dat je toestemming moet krijgen om het beroep in het gewenste land mag uitoefenen. Voor meer informatie daarover kijk je ook bij Nuffic.wereldmap met paspoort en stethoscoop

Vrijwillig werken of stage verpleegkunde in het buitenland

Een paar weken of maanden voor je verpleegkunde stage naar Ghana, Sri Lanka, Mexico, Vietnam, Cambodja of Zambia? Het bureau Work the World kan je er bij helpen. Dit bureau helpt ook verpleegkundigen die afgestudeerd zijn en vrijwilligerswerk willen doen. In het land waar je terecht komt kun je rekenen op een betrouwbaar lokaal team die goed voor je zorgen en een accommodatie die veilig en privé is en er is 24/7 support.
Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met het stage informatie bureau van je school, ROC of hogeschool. Je bent vast niet de eerste die de wens heeft om naar het buitenland te gaan.Vrijwilligerswerk verpleegkundige in het buitenland

Ook als je afgestudeerd bent als verpleegkundige, kun je werkervaring op doen in het buitenland. Het eerder genoemde bureau Work the World heeft mogelijkheden in onder andere Ghana, Tanzania, Sri Lanka, Mexico, Vietnam, Cambodja of Zambia. Je kunt je werkgever vragen of er mogelijkheden zijn voor (een deel van) de financiering. Vrijwilligerswerk in het buitenland is niet gratis, het kost je minimaal een paar honderd euro. Als je het via een betrouwbare partner regelt, wordt er gezorgd voor accommodatie, opvang en een goede werkplek. Een aantal bureaus zijn:
Projects Abroad.nl
Work the World.nl

Werken als verpleegkundige in Europa

Wellicht wil je het iets dichter bij huis zoeken. Binnen Europa zijn regelmatig vacatures voor (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Het detacheringsbureau TMI kan je helpen om (tijdelijk) in het buitenland ervaring op te doen. Ze hebben vacatures in onder andere Duitsland, Zwitserland, Engeland, Zweden en Ierland. Een aantal bureaus zijn:
TMI

Verpleegkundige in het buitenland – vacatures verder weg

Het eerder genoemde TMI biedt ook mogelijkheden buiten de grenzen van Europa. Zij hebben ook regelmatig verpleegkundige vacatures in Suriname en de Nederlandse Antillen.

Ervaringsverhalen

Nog niet overtuigd of wil je persoonlijke ervaringsverhalen lezen? Dit zijn links naar blogs die verpleegkundige (stagiaires) hebben gemaakt tijdens hun werkperiode in het buitenland.
9 weekse stage in Tanzania
Paulien’s vrijwiligerswerk in Sri Lanka
Tessa’s stage in een ziekenhuis in Nepal
Michiel werkt als verpleegkundige op Aruba

Vacatures voor verpleegkundigen in het buitenland

Vind hier je nieuwe verpleegkundige baan in het buitenland, bijvoorbeeld in Curacao, Aruba of Bonaire.
BKV – Nederlandse Antillen
TMI – Nederlandse Antillen en Europa