Heb je altijd al eens in het buitenland willen werken als verpleegkundige? Toegegeven, het heeft een nodige dosis lef nodig om zo’n stap te zetten! En de voorbereidingen (veel papierwerk!) kúnnen je weerhouden, maar een avontuur in Amerika, Zwitserland, Afrika, Azië, Aruba, Bonaire, Curaçao of in Europa waar je waardevolle ervaring opdoet is niet onmogelijk! Hier lees je welke mogelijkheden er zijn en hoe je daar meer over te weten kunt komen. Een verpleegkundige in het buitenland weet in ieder geval zeker dat hij/zij een geweldige ervaring opdoet!

Met deze voorbereidingen zet je stevige stappen richting een succesvolle en bevredigende carrière als verpleegkundige in het buitenland.

Voorbereidingen om te werken als verpleegkundige in het buitenland

Werken als verpleegkundige in het buitenland kan een bijzondere en uitdagende ervaring zijn, maar het vergt ook goede voorbereidingen. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je moet zetten voordat je aan de slag gaat.

  1. Verkrijg de juiste papieren: Zorg ervoor dat je beschikt over een geldige verpleegkunde vergunning. Je hebt een Nederlands verpleegkunde diploma in bezit. Om buiten Nederland te kunnen werken heb je echter een internationale diploma erkenning nodig. Dat kan geregeld worden via Nuffic.nl en kost je ongeveer € 123. Dat geldt ook voor detachering. Daarnaast is het beroep van verpleegkundige wereldwijd een beschermd beroep. Dat betekent dat je toestemming moet krijgen om het beroep in het gewenste land mag uitoefenen. Voor meer informatie daarover kijk je ook op de website van Nuffic.
  2. Het klinkt misschien logisch, maar zorg ervoor dat je een geldig paspoort hebt voordat je naar het buitenland gaat. Check de verloopdatum van je reisdocument en controleer of en welke aanvullende VISA en visums je nodig hebt.
  3. Verken het werkgebied: Leer over de cultuur, de gezondheidssystemen en de verwachtingen van verpleegkundigen in het land waar je wilt werken. Welke taken voert een zorgmedewerker in de instelling uit? Wat valt onder je verantwoordelijk en wat juist niet? Hoe is de hiërarchie tussen de arts en verpleegkundige?
  4. Oefen de taal: Het is belangrijk om de lokale taal te beheersen, zodat je efficiënt kunt communiceren met patiënten, collega’s en zorgverleners.
  5. Vereenvoudig je verzekeringen en financiën: Zorg dat je verzekeringen en financiën op orde zijn voordat je vertrekt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het kan verstandig zijn om een creditcard aan te vragen, wanneer je die mogelijkheid hebt. In sommige landen kan pinnen met je pinpas namelijk niet zo gemakkelijk verlopen als in Nederland.
  6. Zoek naar ondersteuning: Maak contact met verpleegkundigen die in het buitenland hebben gewerkt en vraag hen om advies. Dit kan je helpen om je aan te passen aan de nieuwe omgeving en de juiste mensen te leren kennen. Er zijn verschillende social media groepen en forums waar je zorgprofessionals vindt die de reis naar het buitenland hebben gemaakt om daar een carrière op te bouwen.
  7. Leer over de lokale gezondheidszorg: Leer over de gezondheidszorg in het land waar je wilt werken, zodat je weet wat je kunt verwachten en hoe je het beste kunt bijdragen aan de verbetering van de gezondheidszorg in de regio.

wereldmap met paspoort en stethoscoop

Vrijwillig werken of stage verpleegkunde in het buitenland

Een paar weken of maanden voor je verpleegkunde stage naar Ghana, Sri Lanka, Mexico, Vietnam, Cambodja of Zambia? Het bureau Work the World kan je er bij helpen. Dit bureau helpt verpleegkundigen een stageplek over de grens te vinden en afgestudeerden vrijwilligerswerk te zoeken. Dit geldt ook voor specialismen zoals ic (intensive care), SEH of kinderverpleegkundige. In het land waar je terecht komt kun je rekenen op een betrouwbaar lokaal team die goed voor je zorgen en een accommodatie die veilig en privé is. Er is 24/7 support.
Je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met het stage informatie bureau van je school, ROC of hogeschool. Je bent vast niet de eerste die de wens heeft om naar het buitenland te gaan.

Vrijwilligerswerk verpleegkundige in het buitenland

Ook als je afgestudeerd bent als verpleegkundige, kun je werkervaring op doen in het buitenland. Het eerder genoemde bureau Work the World heeft mogelijkheden in onder andere Ghana, Tanzania, Sri Lanka, Mexico, Vietnam, Cambodja of Zambia. Je kunt je werkgever vragen of er mogelijkheden zijn voor (een deel van) de financiering. Vrijwilligerswerk in het buitenland is niet gratis, het kost je minimaal een paar honderd euro. Als je het via een betrouwbare partner regelt, wordt er gezorgd voor accommodatie, opvang en een goede werkplek. Een aantal bureaus zijn:
Projects Abroad.nl
Work the World.nl

Werken als verpleegkundige in Europa

Wellicht wil je het iets dichter bij huis zoeken. Het beroep van verpleegkundige is (net als fysiotherapie en leraar) een beschermd beroep. Dat betekent dat je soms bepaalde extra documenten nodig hebt om in een Europees land aan de slag te gaan. Het gaat daarbij om een Europese beroepskaart, een AC-verklaring en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Binnen Europa zijn regelmatig vacatures voor (gespecialiseerde) verpleegkundigen. Het detacheringsbureau TMI kan je helpen om (tijdelijk) in het buitenland ervaring op te doen. Ze hebben vacatures in onder andere Duitsland, Zwitserland, Engeland, Zweden en Ierland. Zij kunnen je helpen om de bovenstaande documenten zo nodig aan te vragen en het regelwerk te doen.

Verpleegkundige in het buitenland – buiten Europa

Het eerder genoemde TMI biedt ook mogelijkheden buiten de grenzen van Europa. Zij hebben ook regelmatig verpleegkundige vacatures in Suriname en op de Nederlandse Antillen.buitenland werkev

Ervaringen van verpleegkundigen in het buitenland

Nog niet overtuigd of wil je persoonlijke ervaringsverhalen lezen? Dit zijn links naar blogs die verpleegkundige (stagiaires) hebben gemaakt tijdens hun werkperiode in het buitenland.
9 weekse stage in Tanzania
Paulien’s vrijwiligerswerk in Sri Lanka
Tessa’s stage in een ziekenhuis in Nepal
Michiel werkt als verpleegkundige op Aruba

Vacatures voor verpleegkundigen in het buitenland

Vind hier je nieuwe verpleegkundige baan in het buitenland, bijvoorbeeld in Curacao, Aruba of Bonaire.
BKV – Nederlandse Antillen
TMI – Nederlandse Antillen en Europa